Novi prosvjedi seljaka: „Želimo da država umjesto nas posije usjeve, obavi žetvu, proda proizvode i isplati nam sve što je pritom zaradila“

Novi prosvjedi seljaka: „Želimo da država umjesto nas posije usjeve, obavi žetvu, proda proizvode i isplati nam sve što je pritom zaradila“

Đakovo – Na novom, 167483 po redu kurčenju tko ima veći i skuplji traktor s kojim apsolutno ništa ne radi, tj., prosvjednom skupu, održanom ispred dvorišta jednog od prosvjednika, seljaci su izrazili nezadovoljstvo trenutačnom politikom vladajućih.

– Dosta nam je ovog šikaniranja. Ovako više ne ide! Pa sve sami moramo radit. Mate, napoj kravu. Mate, stavi kravi sijena u jasle da ima što jest. Mate, uzgoji krumpir i djetelinu. Mate, prodaj SAM mlijeko, pšenicu i meso da bi imao od čega živjet. Mate ovo, Mate ono. E, pa, dosta je Mati toga! Jel me čujete! Dosta! Vrijeme je da i Mate malo uživa i da sve to umjesto njega napravi netko drugi – vidno uzrujan, izjavio je vođa prosvjeda, Mate Seljak.

Na Seljakove zahtjeve, s kojim su se potom složili i ostali seljaci, reagirao je i ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina.

– Iako su zahtjevi Seljaka i seljaka, kao i uvijek, vrlo razumni, mi ih ovaj puta ipak nismo u mogućnosti ispuniti. Nažalost, u proračunu više nema novca ni za rolu jednoslojnog toaletnog papira, a kamoli za ovakve sulude egzibicije.

Mate Seljak, a s njim i ostali seljaci, ne slažu se s ovom konstatacijom ministra i najavljuju tužbe.

– Ako treba, ići ćemo i do onog suda u Francuskoj kojem ne znamo ni početno slovo, a kamoli cijelo ime! Dosta je bilo da se sve lomi na plećima hrvatskih seljaka. Pa da nas nema, tko bi vam blokirao ceste? Branitelji možda? Da ne bi! Njima je fino i u šatoru. Mi i samo mi! Od svojih zahtjeva ne odustajemo i ovog trena krećemo u štrajk. Ni jedan traktor ne ide s ove ceste dok nam se svi zahtjevi ne ispune!

Gospodinu Seljaku potom smo pokušali objasniti da cesta koju su upravo blokirali, zapravo vodi isključivo u njegovo dvorište, i da će tom kolonom blokirati jedino pristup vlastitoj kući, na što je on samo bijesno replicirao prijetići nam kažiprstom:

– Nemojte vi, novinari jedni, meni govorit kako i šta! I vi se malo previše pravite pametni za svoje dobro! Traktori ostaju ovdje dok nam se ne ispune apsolutno svi zahtjevi, a vi odite veličat onog zločinca Tita i glupog Milanovića u Zagreb! Nas ostavite na miru. Komunjare jedne smrdljive, nit oprat se ne znate – sumanuto je urlao gospodin Seljak, mašući nam pritom ispred lica rukama zaprljanim stajskim gnojem i tjerajući nas čim dalje od mjesta događaja.

Izraz lica jednog od prosvjednika nakon što smo ga upitali zašto su mu gume na traktoru, kojim navodno nešto radi, čišće i od kirurških instrumenata

angry-old-man

Leave a Comment