Povijesni uspjeh hrvatskog vojnog zrakoplovstva: MIG-u tokom probnog leta otkazao samo jedan motor

Povijesni uspjeh hrvatskog vojnog zrakoplovstva: MIG-u tokom probnog leta otkazao samo jedan motor

Čini se da uspjesima hrvatskog vojnog zrakoplovstva jednostavno nema kraja. Nisu prošle ni nepune dvije godine od kupnje i remonta MIG-ova u Ukrajini, a zrakoplovi su već danas bili spremni za prvu letačku akciju.

– Prvih godinu dana osposobljavali smo MIG-ovima motore, karoseriju i kotače kako se ne bi raspali tokom obične vožnje po pisti, a kada smo uspjeli u tome, bili smo spremni za idući korak – polijetanje. Sada, da pokucamo u drvo, možemo sa sigurnošću tvrditi da su avioni u optimalnom stanju za sve vrste akcija. Dakako, osim onih borbenih. Naime, za takvu vrstu još nisu sasvim spremni, ali, prema nekim našim preliminarnim procjenama, mogli bi biti već do proljeća 2036. Stoga, ako komšije iz Srbije namjeravaju poduzimati neke zračne napade na našem teritoriju, bilo bi pristojno i nadasve kulturno od njih da se najave barem 15 godina unaprijed, tek toliko da se stignemo pripremiti na vrijeme – izjavio je pucajući od ponosa ministar obrane, Damir Krstičević.

Kao i ministar obrane, ni sam pilot nije mogao skriti oduševljenje dobro obavljenim poslom.

– Bio sam apsolutno šokiran kad sam barem donekle sigurno sletio! Inače nam tokom leta redovno zablokira i komandna ploča, zaglavi stajni trap, otpadne zadnja pilotska kabina, a da budem potpuno iskren, u 60-70% slučajeva uopće ne uspijemo ni pokrenuti avion, tako da je ovo fantastičan uspjeh – pohvalio nam se pilot Jozo Petrov, inače rođeni Metkovljanin i diplomirani ekonomist VERN-a, koji jedini iz Metkovića nije uspio dobiti posao u nekoj državnoj službi pa se morao zadovoljiti mjestom borbenog pilota, članom nadzornog odbora INE, zamjenikom predsjednika uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kao i mjestom izvršnog direktora novoosnovane Agencije za suzbijanje nepotizma u kojoj je, dakako, sve u skladu sa zakonom, zaposlio cijelu svoju familiju sve do standardnog 46 koljena.
A trijumfalnom povratku pilota u bazu nazočila je i vrhovna zapovjednica vojnih snaga, Kolinda Grabar Kitarović, koja nam je usput otkrila zašto je ona osobno bila toliko ushićena tokom vježbe.

– S obzirom na to da je pilot prošao klasičnu hrvatsku proceduru prije sjedanja u kokpit – bolesničko pomazanje i pisanje oporuke – priznajem, kladila sam se sa suprugom, tek toliko da bude zabavnije, da će se katapultirati iz kabine najviše dvije minute nakon polijetanja, a on je rekao da će izdržati više od pet. Budući da je pobijedio, za nagradu će sutra morati počisititi samo prva tri kata vile na Pantovčaku, a prekosutra onda kompletnu kuću, uključujući podrum i tavan. Ipak se naradio cijeli protekli tjedan, a bome i za vikend preglajući i sortirajući moju zimsku garderobu, pa neka i on malo uživa – kroz smijeh nam je, dok joj je suprug Jakov lakirao nokte, rekla dobro raspoložena predsjednica.

No, za razliku od predsjednice, ljutita pilotova supruga rekla je da se više nema namjeru brinuti za svog životnog odabranika.

– Što će mi više taj luzer? Oduvijek sam sanjala da ću se na četvrtom vjenčanju udati za nekog imućnog lika, a dopao me on s tim bijednim kumulativnim primanjima od dvadesetak tisuća eura. Pa to mi je jedva dovoljno za malo ozbiljniji šoping! Meni treba neki stabilan, situiran, šarmantan, potentan i galantan muškarac koji će se brinuti za mene, a ne ja za njega – izjavila je ogorčena pilotova supruga i zatražila nas broj jedinog muškarca u Hrvatskoj koji odgovara opisu – Dikana Radeljaka.

Leave a Comment